miercuri, septembrie 22

Silan

Silan( ivrit)- date syrup ( engleza)-miere de curmale(popular) este un sirop folosit in Orient atata la mancare, paine cat si prajituri. Nu este produs de albine dar asemanarea cu mierea albinelor i-a dat acest nume.
Este folosit cu succes ca zahar natural si cum se putea altfel doar curmalele au fost numite "painea Saharei "si nu degeaba.

Curmalul este unul dintre primii copaci plantati de om. In Mesopotania s-au gasit inscrisuri ce dateaza de acum 5000 de ani incare este descris felul in care cresc curmalii.In grotele antice din Egipt s-au gasit desene ce ilustrau curmalii.

In religie curmal si fructele sale si-au castigat locul bine meritat .Pomul cunoasterii din Tanah , cel care a copt "ispita" a fost curmal, in crestinism a devenit mar. Profetul Mohamed credea ca primul curmal a fost facut din pamant(lut) intocmai ca Adam.

Locul original de cultivare a curmalelor se presupune a fi fost Golful Persic sau Mesopotamia.
Egiptenii antici faceau vin din curmale. Aproape tot ce tine de curmal este si a fost mereu folosit: frunzele mature sunt "figuri" importante in diferite sarbatori religioasese, frunzele proaspete sunt folosite deseori pentru salata, fructele sunt folosite in toate etapele lor de coacere , florile de curmal sunt folosite in diferite salate sau mancaruri. Semintele de curmal macinate sunt folosite in loc de cafea sau ca si condiment in aluatul de paine

Silanul a fost produs spune povestea prima data in Egipt, din gresala ,cand au pus intr-un loc de depozitare, curmale umede-ude ele si-au lasat sirop.
Probabil gustul nou descoperit a fost atat de indagit incat silanul si-a adjudecat locul binemeritat si de atunci nu a mai iesit din bucataria orientala :)

Am folosit silan la:
Prajitura cu silan si cafea:
Challa cu silan si curmaleSalata de pepene cu morcovi
Cartofi cu silan si ceapa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...