miercuri, septembrie 15

Sampanie de rodii

Asa se cheama asa o prezint sa nu se supere cumva , sa dea pe-afara , sa faca spume la gura..si sa i se duca acidul. Da e o sampanie, zice mare cunoscator si degustator de vinuri :P, dar pentru copii :)

Ingrediente:
4 cani suc de rodii
* merge de minune si cu suc de merisor/coacaze(cranberry)
4-5 cuisoare
2 felii groase ginger proaspat
2 linguri de zahar
apa gazoasa sau sifon
* eu am folosit apa gazoasa cu gust de rodii-fructe de padure

Se pun intr-o cratita pentru fiert sucul de rodii, cuisoarele ,feliile de ginger si zaharul. Se fierb la foc mic 10-15 minute pana ramane jumatate din cantitatea initiala de lichid. Se strecoara lichidul si se arunca gingerul si cuisoarele.Se lasa la racit.
Rece se toarna in paharele in care va fi servita(1/4-1/3 din pahar) , i se adauga apa gazoasa si se serveste imediat.

Sampanie de rodii
Rodia
ivrit : Rimon- רימון

Este a saptea binecuvantarea la masa de Rosh haShana si nelipsita de la sarbatoare,simbol al Anului Nou

De ce tocmai ea? Este fructul ce creste in ajunul Anului Nou (Rosh haShana) ceea ce ne face sa-i cerem lui Dumnezeu virtuti multe ca si seminte de rodie.
Unii spun ca indiferent de marime ,rodia are acelasi numar de seminte, fix 613, exact numarul Mitzvot-urilor(poruncile).

Rodia se mananca doar in a doua zi de Anul Nou, si in anul ala prima data din an .Cand evreii au fost in exod ,pentru ca nu se stia sigur cand va fi Erev Hag(seara de sarbatoare) s-a convenit ca Rosh ha Shana sa tina 2 zile , si pentru mai multa siguranta ca mananci rodie prima data de Anul Nou si nu inainte se mananca doar in a doua zi .


Inainte Anul Nou se sarbatoarea pe baza marturiei :un martor mergea la Ierusalim ,vedea ca e luna noua si se intorcea sa dea de veste ca a inceput luna Tishrei, deci si Noul An. Cei aflati in afara tarii neavand martor si ca sa fie siguri ca nu gresesc au stabilit regula de a sarbatori Rosh haShana 2 zile ,obicei ce s-a pastrat chiar si cand s-a trecut la calendrul fix.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...